S-a vorbit atît de mult despre votul din diasporă încît aceste subiect a devenit unul central pe parcursul întregii campanii. E adevărat însă că pentru politicieni diaspora deseori e mai curînd o vaca de muls voturi și nu un electorat cu probleme în fața căruia ei, politicienii, se angajează pentru a le ajuta să depășească greul.

În această campanie electorală s-a dat o luptă grea pentru a permite diasporei să voteze masiv, în discuție fiind numărul secțiilor de vot deschise peste hotare. Mai mult de jumătate din perioada campaniei s-a discutat ideea acoperirii cît mai dense a planetei cu secții de vot pentru moldoveni. Restul timpului a fost dedicat unui subiect similar – votul din Transnistria și temei listei parlamentare PAS, pline cu personaje cu o reputație îndoielnică.

În cadrul acestor bătălii disputate între cei doi ”mari” – PAS și Bocul Socialiștilor și Comuniștilor – o voce distinctă a avut-o PACE și liderul acestui partid Gheorghe Cavcaliuc. În cazul diasporei, PACE a supralicitat în subiectul secțiilor de vot, cerînd deschiderea a 220 de secții de vot. Deși solicitarea părea să fie exagerată, PACE a insistat pe acest subiect pentru a reliefa importanța lui în economia campaniei. Tema diasporei nu putea să aparțină în exclusivitate celor ”mari” tocmai pentru că atît PAS cît și cei de pe stînga, vad deseori în diasporă un simplu rezervor de voturi.

Prezența lui Cavcaliuc în italia, în ziua votului, alături de mama lui, plecată de mai mult timp peste hotare pentru a asigura o viață îndestulătoare propriei familii este o altă acțiune simbolică menită să ridice diaspora în ordinea priorităților acestor alegeri parlamentare anticipate. Desigur, acest gest este adresat, în primul rînd, celor care votează cu bună credință și sînt realmente preocupați de soarta țării iar torbarii care votează contra unei sume modice de 50 de euro nu intră aici la socoteală. Prin adresarea către diasporă Cavcaliuc își exprimă speranța că diaspora nu este compusă dintr-o sumă de indivizi ahtiați de profituri ușoare ci o colectivitate plină de putere, nostalgică și dornică de a se întoarce în patrie care necesită schimbări urgente.

Desigur, PACE exprimă deocamdată doar o doleanță ca acești oameni, desprinși, sperăm, vremelnic de trupul patriei, să poată fi realmente reconectați la o viață fericită la ei acasă. Prezența fizică a liderului partidului în Italia în ziua votării e un mesaj de solidaritate cu cei plecați și încă neîntorși. În același timp, PACE vrea să spună că diaspora trebuie să îndrăznească să vadă lucrurile din țară nu prin prisma unor iluzii pioase ci mult mai pragmatic, oferind încrederea și votul celor devotați Patriei și capabili de a face schimbări autentice.

Prin urmare, lupta pentru încrederea diasporei abia începe.

Autor: Cornel Ciurea