Republica Polonă, stat în nordul Europei Centrale, situat între Rusia, Lituania, Belarus, Ucraina, Slovacia, Cehia, Germania şi Marea Baltică, sărbătoreşte astăzi Ziua Independenţei, transmite timpul.md.

Ziua Naţională a Independenţei este cea mai importantă sărbătoare naţională poloneză. Polonia a recîştigat independenţa la 11 noiembrie 1918, după 123 ani de captivitate, în care a fost împărţită de Austro-Ungaria, Prusia şi Rusia.

Ţara are o populaţie de 38,5 milioane de locuitori, concentraţi, în principal, în oraşe şi municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, şi cea actuală – Varşovia. Întreaga suprafață a Poloniei este de 312.679 km², situînd acest stat pe poziția 70 în lume din punct de vedere al suprafeței.

Polonia este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană. Este o republică compusă din șaisprezece voievodate (województwo). Polonia este membră a NATO, ONU, OECDE, Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a Uniunii Europene.

Exportă maşini şi utilaje, metale neferoase, produse chimice, mărfuri ale industriei uşoare. Importă materii prime şi semifabricate, combustibili, mijloace de transport. Comerţ exterior cu Germania, Olanda, Rusia, Italia, Marea Britanie şi alte ţări.