Partidul Democrat din Moldova se pronunță împotriva ideii de federalizare a țării în vederea rezolvării conflictului transnistrean, propusă de PSRM.

Potrivit democraților, aceasta nu este o soluție care va reîntregi țara, ci mai curând o va dezbina. „PDM consideră că soluționarea conflictului transnistrean se poate face doar prin dialog, în formatul 5+2, nu prin soluții identificate în afara acestui format”, susține președintele PDM Vlad Plahotniuc.

PDM este de părere că aceasta este o abordare care poate tensiona și duce pe o direcție greșită și periculoasă procesul de negociere.

„PDM va milita pentru continuarea dialogului în formatul 5 + 2, unde să fie identificate soluții în mod transparent. Nici cetățenii, nici partenerii noștri de dialog în problema transnistreană, nici Constituția țării, nu oferă premise pentru a discuta la modul serios perspectiva divizării Republicii Moldova în câteva subiecte federale”, se arată în declarația democraților.

“PDM a susținut și va susține în mod ferm caracterul de stat unitar al Republicii Moldova și vom depune eforturi orientate spre reîntregirea teritorială a țării fără a fi prejudiciată integritatea ei”, se mai precizează în aceeași declarație.