Tsai Ing-wen s-a instalat vineri oficial la putere în Taiwan, devenind prima femeie-președinte a insulei și posibil prevestind o perioadă de răcire a relațiilor cu Beijingul, transmite AFP, scrie Agerpres.

În ianuarie, Tsai Ing-wen o obținut o victorie zdrobitoare în fața Kuomintang (KMT) care sub egida predecesorului ei, Ma Jing-jeou, a operat o apropiere spectaculoasă cu Beijingul.

Numeroși alegători au considerat totuși că Ma Jing-jeou a mers prea departe și că politica sa, în loc să servească interesele Taiwanului, în special a pus în pericol suveranitatea acestei insule pe care Beijingul o consideră în continuare parte integrantă a teritoriului său.

Tsai Ing-wen provine din rândurile Partidului Democrat Progresist (PDP), mișcare cu poziții tradițional separatiste.

Fosta profesoară universitară a temperat discursul PDP, însă a militat pentru restabilirea mândriei Taiwanului, un mesaj bine primit de taiwanezi, exasperați să trăiască în umbra Chinei.

În fața a 20.000 de persoane prezente în jurul președinției, Tsai Ing-wen a ridicat mâna dreaptă, a depus jurământul în fața drapelului taiwanez și a primit sigiliul Republicii China, numele oficial al Taiwanului, precum și sigiliul prezidențial.

Fosta insulă Formosa își urmează propriul drum cu începere din 1949, an în care naționaliștii din KMT s-au refugiat acolo după ce au fost învinși de comuniști.

Insula nu a mers niciodată până la a-și proclama independența. Un consens tacit la care s-a ajuns în 1992 între Beijing și Taipei vrea să nu existe decât “o singură Chină” și lasă fiecărei părți să interpreteze acest lucru cum dorește.

PDP nu a recunoscut însă niciodată consensul în cauză, iar Beijingul dorește ca Tsai Ing-wen să facă acum acest lucru.

Noua președintă a Taiwanului s-a mărginit doar să promită că va menține situația actuală a relațiilor cu Beijingul, mai scrie AFP.