Premierul Pavel Filip a făcut azi un apel public către locuitorii capitalei să iasă activ la lucrările de salubrizare a orașului după calamitatea înregistrată la finele săptămânii trecute în Moldova. Premierul a îndemnat lumea să iasă voluntar la ajutor, oamenii urmând a avea la dispoziție utilaj, echipament și vor fi asigurați cu hrană. La fel, cei cu mașini și rugați să ievite, pe cât posibil, ieșirile în oraș așa cum un număr mare de polițiști urmează a fi dislocați în toate sectoarele.

„Criza prin care trecem, generată de ninsori, nu poate fi considerată încă depășită. Atât timp cât ne pasc pericole. Cunoașteți cu toții că avem arbori distruși, avem arbori gata să cadă, avem crengi gata să cadă din acești arbori. Vremea deja s-a îndreptat și vom mobiliza forțele pentru o acțiune de urgență, să venim cu o mână de ajutor primăriei. Înțelegem că impactul este unul de proporții și aici o să vă rog foarte mult să nu fie speculații pe intervenția Guvernului cumva peste atribuțiile  Primăriei. Suntem într-o comunicare permanentă cu primăria, doar că impactul acestor calamități a fost unul enorm de mare și nemijlocit forțele de care dispune primăria, fie că vorbim de spațiile verzi sau alte instituții nu sunt suficiente pentru a face ordine în oraș. de aceea ne mobilizăm la nivel central. Vom mobiliza mai multe forțe astfel încât în câteva zile să încercăm să facem ordine zn orașul Chișinău”, a anunțat azi premierul într-un briefing de presă.

De asemenea, Pavel Filip a rugat locuitorii orașului să fie foarte prudenți și să evite ieșirile în oraș, în special apelul fiind îndreptat către cei cu mașini. „Copacii care sunt gata să cadă. Linii de curent căzute, care pot provoca daune considerabile. De aceea mă adresez să aveți răbdare și să fiți receptivi la solicitările poliției, pentru că în următoarele zile va fi foarte multă poliție pe străzile Chișinăului.  Aceste echipe care vor lucra la curățarea orașului vor avea nevoie și de intervenția poliției, astfel că unele sectoare, unele străzi vor fi blocate în următoarele zile. Vă rog frumos să vă abțineți, dacă nu există nicio urgență, să vă deplasați îndeosebi cu mașinile prin orașul Chișinău. Atât mai mult, cei care locuiesc în afara orașului Chișinău, dacă nu există nicio urgență, să vă abțineți de a veni în Chișinău cu automobilele”, a fost îndemnul premierului.

Cei care au parcate mașinile în curți sunt rugați să ia mașinile pentru a putea face lucrul respectiv. Este vorba de tăierea arborilor, tăierea crengilor, astfel să fie acces pentru autobasculante sau automobilele speciale. Lucrările vor începe de mâine dimineață de la ora 5.00