Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Directorul de țară pentru Belarus, Moldova și Ucraina al Băncii Mondiale, Satu Kahkonen, care se află în vizită de documentare în Republica Moldova, a relatat Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind proiectele aflate în derulare și perspectivele de dezvoltare în continuare a colaborării dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Mondială, notează Moldpres.

Premierul Pavel Filip a exprimat gratitudine pentru sprijinul continuu acordat țării noastre de către Banca Mondială în realizarea agendei de reforme și a Strategiei de Parteneriat până în anul 2020.

Părțile au făcut o radiografie a proiectelor implementate cu sprijinul Băncii Mondiale în diverse domenii – energetic, al educației, al mediului, al îmbunătățirii climatului de afaceri, al infrastructurii drumurilor și al guvernării electronice. În acest sens, Pavel Filip și Satu Kahkonen au făcut un schimb de păreri privind acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru implementarea cât mai eficientă a proiectelor. Premierul a accentuat asupra necesității stabilirii corecte a priorităților prin elaborarea unor viziuni clare de dezvoltare a fiecărui sector în parte.

„Banii din asistența externă trebuie cheltuiți cât mai eficient, cu efect maxim și în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. De aceea, după reforma Guvernului, de coordonarea asistenței externe se ocupă Ministerul Finanțelor, care are cele mai bune competențe pentru utilizarea eficientă a resurselor financiare”, a subliniat Pavel Filip.

Șeful Executivului a specificat că programele implementate cu sprijinul Băncii Mondiale vin să răspundă exact obiectivelor pe care și le-a asumat Guvernul – creșterea calității guvernanței economice, oferirea de servicii publice mai bune în ceea ce privește sănătatea, educația și infrastructura, sprijinirea dezvoltării unui mediu de afaceri dinamic și inovativ, reducerea poverii birocratice. Oficialii au pledat pentru valorificarea în continuare a posibilităților de extindere a parteneriatului dintre Guvern și Banca Mondială.