Prim-ministrul Pavel Filip și reprezentantul special al Președintelui în exerciţiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, au făcut astăzi un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor înregistrate pe dimensiunea transnistreană.

Pavel Filip l-a felicitat pe oficial pentru preluarea mandatului de reprezentant special al OSCE pentru problematica transnistreană și s-a arătat convins că experiența vastă a acestuia va dinamiza procesul de reglementare transnistreană, astfel încât să fie organizată cu succes o nouă reuniune în formatul de negocieri „5+2”. „Vă asigur că există toată deschiderea și determinarea aici, la Chișinău, în avansarea și găsirea soluțiilor pe această dimensiune”, a menționat premierul.

În context, părțile au examinat mersul implementării celor cinci decizii protocolare semnate la finele anului trecut, prin care s-a convenit soluționarea unor chestiuni de interes major pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului: deschiderea podului din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc, buna funcționare a școlilor moldovenești cu predare în grafia latină, aplicarea apostilei pe actele de studii emise în Transnistria, asigurarea accesului la terenurile agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor. Prim-ministrul a dat asigurări că în acest an autoritățile se vor concentra pe aplicarea acestor decizii și pe identificarea unor soluții viabile la alte subiecte actuale de pe agenda negocierilor (soluționarea problemei autovehiculelor cu plăci din Transnistria, eliminarea barierelor în calea liberei circulații între cele două maluri, situația în Zona de Securitate, clarificarea situației cauzelor penale).

Reprezentantul special al Președintelui în exerciţiu al OSCE, Franco Frattini, a apreciat confirmarea angajamentului echipei guvernamentale de a implementa toate obiectivele stabilite în Protocolul de la Viena și a asigurat de susținerea sa, menționând că în cazul realizării depline a angajamentelor asumate de către Republica Moldova va fi promovat un mesaj pozitiv pe plan extern, care va spori inclusiv încrederea partenerilor străini. „Unele subiecte restante pot fi rezolvate rapid, iar aceasta va spori încrederea și va produce un efect de domino. Avem un cadru clar de reglementare cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special al Transnistriei în componența sa. În direcția aceasta trebuie să ne mișcăm și toate eforturile să ne ducă acolo”, a spus oficialul.

La finalul întrevederii, Pavel Filip a relevat importanța unei comunicări eficiente în ceea ce privește procesul de reglementare transnistreană și a dat asigurări că, în pofida anului electoral, Executivul va avea o abordare rațională și se va concentra pe livrarea de rezultate pozitive, inclusiv pe această dimensiune.