Premierul Pavel Filip a vorbit despre reușitele și eșecurile Republicii Moldova, despre planurile și perspectivele în calitate de prim-ministru în cadrul unui interviu pentru ziarul „Timpul”, cu ocazia recentei celebrări a celor 25 de ani de la declararea Independenței țării.

„Suntem, fără doar și poate, un stat independent. Nu suntem încă un stat puternic, iar asta ne creează vulnerabilități interne și externe. Conflictul din Transnistria este încă o rană deschisă, instituțiile nu sunt suficient de puternice, avem prea multă sărăcie și prea puține oportunități, mulți cetățeni aleg să părăsească țara. În aceste condiții, este nevoie de accelerarea investițiilor în infrastructură, în educație și în sănătate, dar și de o reformă din temelii a felului în care se face politică în Moldova – mai puțin scandal, mai multă seriozitate, iar asta înseamnă mai multe măsuri care pun accent pe problemele oamenilor și pe reforme bine gândite. Anume această atitudine încercăm să o promovăm în activitatea noastră”, a spus Pavel Filip.

Totodată, premierul a menționat că este mândru de țara noastră, împreună cu concetățenii săi.

„Vreau, ca prim-ministru al Republicii Moldova, să mulțumesc fiecărui cetățean care a muncit, în felul său, pentru ca țara noastră să aibă un prezent și viitor mai bun. Personal, cunosc foarte mulți astfel de oameni, iar ei mă inspiră în activitatea mea de la Guvern”, a mai adăugat Filip.

Șeful Executivului a menționat că a preluat mandatul de premier într-o situație de profundă criză socială, politică și economică, dar a reușit să înregistreze mai multe succese.

„Mă bucur că Moldova este astăzi în cel mai stabil moment al său din ultimii ani. Știu că nu a fost deloc ușor să ajungem aici. Știu că sunt unii care, fie înainte de prezidențiale, fie după, își doresc reizbucnirea scandalului și a protestelor de stradă doar pentru că așa pot ei să-și urmărească propriile interese. Pentru acești oameni nu contează măsurile bune pe care a reușit să le ia acest Guvern, nu contează acordul cu FMI, nu contează Foaia de Parcurs îndeplinită și aprecierile partenerilor externi, nu contează reluarea finanțării dinspre România și măsurile sociale pentru a face viața oamenilor mai ușoară”, a spus premierul.

De asemenea, Filip a confirmat că va continua în același mod să ducă la îndeplinire reformele, să implementeze Acordul de Asociere și să crească standardele de viață ale oamenilor.

Premierul a vorbit și despre alegerile prezidențiale care vor avea loc în octombrie. Acesta a spus că își dorește un președinte responsabil și echilibrat, care să înțeleagă rolul fundamental al stabilității și construcției pentru actualul context prin care trece țara noastră.