Republica Moldova condamnă actiunile unilaterale și provocatoare ale Rusiei, iar incidentul din strâmtoarea Kerci este cel mai grav, după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă. Premierul de la Chișinău, Pavel Filip, a făcut aceste declarații astăzi, în cadrul unui briefing de presă, precizând că Ucraina are întreg sprijinul Republicii Moldova, în aceste momente grele.
“Am avut o discuţie telefonică cu premierul Ucrainei şi l-am asigurat de tot suportul şi susţinerea ţării noastre. Acest incident este cel mai grav după anexarea Crimeei de Federaţia Rusă în 2014. Autorităţile de la Chişinău sunt în contact permanent cu cei de la Kiev”, a declarat Pavel Filip.
Premierul a mai spus că activitatea în punctele de frontieră nu a fost afectată după impunere legii marțiale în mai multe regiuni ale Ucrainei, limitrofe Rusiei.
“Activitatea în punctele de trecere a frontierei nu a fost afectată, se circulă în regim normal. Poliţia de frontieră a fost informată că autorităţile ucrainene au înăsprit măsurile de securitate. Totodată, Poliţia de Frontieră va intensifica măsurile de supraveghere de control în zona de frontieră şi în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, inclusiv prin sporirea patrulărilor comune”, a mai spus șeful Guvernului.
Pavel Filip a informat că un grup de lucru, format din reprezentați ai MAI, MAEIE, ai Poliției de Frontieră, ai Serviciului Vamal și SIS va montoriza atent situația.
“Am creat un grup de lucru condus de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Din el fac parte reprezentați ai MAI, MAEIE, ai Poliției de Frontieră, ai Serviciului Vamal și SIS. Acest grup va monitoriza incontinuu situația și va comunica despre ulterioare evoluții”, a precizat Pavel Filip.
Amintim că Rada Supremă de la Kiev a aprobat ieri impunerea legii marţiale, în baza decretului semnat de preşedintele Petro Poroşenko, în regiunile limitrofe Rusiei. Votul Legislativului Ucrainei vine după ce marina militară rusă a atacat şi sechestrat trei nave militare ucrainene, în strâmtoarea Kerci. Măsura va fi aplicată pentru 30 de zile în loc de 60, cum solicitase Consiliul de Securitate şi Apărare a ţării, pentru a nu afecta organizarea alegerilor prezidenţiale din martie anul viitor.