Schimbarea sistemului electoral este un drept a Parlamentului, este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Astfel a comentat premierul României, Mihai Tudose, decizia de ieri a deputaților moldoveni, care au aprobat în lectură finală proiectul de lege privind trecerea la votul mixt, care a spus că, indiferent cum sunt aleși deputații, este importantă continuitatea reformelor.

”Atât timp cat este un proces democratic, un guvern stabil, Moldova rămâne pe un parcurs european, cu economie stabilă. Sunt multe ţări în lume care au acest sistem. Ceea ce este ieșit din comun, și vă spun sincer că și România a trecut prin așa ceva – distorsionarea realității. De cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles, întors complet. Eu am încredere că instituțiile democratice din Moldova funcționează și la întrebarea Dvs. ce facem noi ca să ajutăm Moldova – exact acest lucru – spunem acest lucru”, a declarat premierul român.

Șeful Executivului de la Chișinău, Pavel Filip, a spus că nu este contează ce sistem electoral există în țară, dar important este ca sistemul dat să nu contravine normelor democratice. ”Vă asigur că aceste lucruri vor fi respectate în Moldova”, a declarat Pavel Filip.

Filip a comentat și reacția critică a unui grup politic din Parlamentul european, care de o parte din presă a fost prezentat drept poziție a Uniunii Europene. ”Vreau să vă atrag atenția că aceste declarații au fost făcute de o familie politică, nu de oficiali de la Bruxelles. Cu părere de rău, s-a reușit exportarea acestei discuții interne a Moldovei pe platforma UE”, a mai spus Pavel Filip.