Copiii nu vor mai putea fi implicați în activități de promovare și publicitate a produselor alimentare nerecomandate, respectiv imagini cu chipurile acestora nu vor putea fi utilizate. Astăzi, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a semnat un Ordin cu privire la implementarea legislației în acest sens. Documentul vine să amelioreze statutul nutriţional al copiilor în instituţiile de învăţământ și să reglementeze publicitatea produselor dăunătoare pentru sănătatea lor.

Astfel, la data de 26 august curent a intrat în vigoare Legea nr. 195 prin care au fost modificate și completate câteva acte legislative privind produsele alimentare și publicitatea. Prin aceste acte legislative se interzice prepararea, comercializarea sau distribuirea produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor în instituţiile de învățământ general şi profesional tehnic, precum şi în taberele de odihnă şi de întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor. Mai mult decât atât, în aceste instituții va fi interzisă publicitatea şi promovarea alimentelor dăunătoare.

Din aceste produse fac parte: caramelele, ciocolata, bezelele, chipsurile, hamburgerii, gogoşii, sandwich-urile, pizza, mezelurile, snacksurile, alunele sărate, băuturi răcoritoare și energizante, etc.

Prin Ordinul Ministerul Sănătății, medicii şefi ai Centrelor de Sănătate Publică vor fi responsabili de supraveghea în instituţiile de învățământ general a alimentației raționale a copiilor și lipsa informației promoționale și de publicitate pentru produsele alimentare care pun în pericol sănătatea preșcolarilor și elevilor.

De asemenea, specialiștii în sănătate publică vor monitoriza amplasarea publicității stradale, în instituțiile publice și mass-media privind produsele alimentare nerecomandate copiilor și vor înainta propuneri privind respectarea  legislației în vigoare.

Conform Codului Contravenţional cei care nu o să respecte prevederile în vigoare vor fi sancționați cu amendă ce variază de la 10 la 150 de unități convenționale pentru persoana fizică și cu o amendă de la 100 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Amintim că, la 12 septembrie curent au intrat în vigoare Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, prin care se interzice consumul de carne cu adaos de aditivi alimentari (mezeluri şi salamuri), produse culinare prăjite în grăsimi şi s-a redus cantitatea de pâine și paste făinoase în meniurile copiilor.

Documentul presupune alimentaţie mai bogată în fructe şi legume, promovează consumul de apă potabilă filtrată sau îmbuteliată şi prevede crearea posibilităţilor de practicare a activităţii fizice în şcoli.