În ultimele luni, Prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, a luat măsuri agresive de a avansa în procesul de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, scrie portalul intpolicydigest.org.

De la implementarea nenumăratelor reforme economice, consolidarea sistemului judiciar și eradicarea corupției, la solidificarea parteneriatelor internaționale prin promovarea stabilității regionale, este clar că Guvernul condus de Filip este fidel sistemului de guvernare liber, orientat spre vest.

Iar atunci când Marea Britanie a votat în iunie pentru ieșirea din UE, Moldova a făcut un pas înainte și a zis – vrem integrarea.

Presiunea Guvernului Filip în privința integrării europene a provocat cetățenii să se organizeze și să preia această cauză. Recent activiștii civici au lansat o organizație pro-europeană nouă, numită „Aderă acum”.

Inițiativă s-a născut din cooperarea a câteva organizații non-guvernamentale prestigioase. Printre acestea se numără Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Moldova, Centrul European pentru Ințiative Civice ș.a.

„Orice cetățean interesat – tănăr, adolescent, pensionar, antreprenor – va avea posibilitatea să afle mai multe despre ce înseamnă integrarea europeană pentru Moldova, ce succese poate realiza țara noastră datorită acesteia și ce oportunități avem în față”, a declarat Sergiu Ostaf, liderul Mișcării „Aderă acum”, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc săptămâna trecută.

Unul din principalele crezuri ale platformei este convingerea că integrarea europeană va oferi moldovenilor mai multe oportunități, inclusiv locuri de muncă bine-plătite și mai multă prosperitate, datorită extinderii pieței.

Însă prin integrarea europeană, Moldova și cetățenii săi vor să transmită lumii un semnal puternic în ceea ce privește reforma de curățare și adoptarea valorilor și culturii occidentale.

Pentru oamenii din Moldova miza este mare. Guvernul țării se află în centrul unei lupte pentru independența regională, în timp ce încearcă se întreprindă acești pași critici pentru apropierea de vest.

Validarea strategiei reformatoare a lui Filip de către mișcarea condusă de cetățeni cu siguranță dă de înțeles că poporul Moldovei s-a săturat de business, la fel ca și de liderii săi politici și este gata pentru o schimbare reală.

Dacă Guvernul Filip este într-adevăr serios în privința mișcării Moldovei spre vest, precum indică toate semnele, există șanse mari că vocea poporului va fi auzită.