În cadrul vizitei întreprinse la Strasbourg, delegaţia politică din Republica Moldova, condusă de Vlad Plahotniuc, a avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

Potrivit serviciului de presă al Partidului Democrat din Moldova, discuţiile s-au axat pe colaborarea Moldovei cu Comisia de la Veneţia. În acest sens, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a apreciat sfaturile oferite în dese rânduri de către Comisie pentru îmbunătăţirea legislaţiei moldoveneşti.

„I-am mulţumit domnului Buquicchio pentru expertiza acordată în elaborarea legilor din Republica Moldova.

Această expertiză este pentru noi utilă şi valoroasă. Am discutat de asemenea despre modul în care folosim recomandările Comisiei de la Veneţia – aşa cum a fost cazul mai multor iniţiative transmise de Parlament spre expertizare. Sunt convins că vom avea în continuare o colaborare bună cu Comisia de la Veneţia. Moldova ţine la această colaborare şi are nevoie de ea”, a spus Vlad Plahotniuc.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a afirmat că este un „prieten al Republicii Moldova”, iar ţara noastră este un „elev bun” în ceea ce priveşte aria de interes pentru Comisie, adică îmbunătăţirea legilor şi a funcţionării instituţiilor democratice. Gianni Buquicchio a subliniat de asemenea necesitatea continuării reformelor democratice în ţara noastră. În privinţa introducerii sistemului electoral mixt, preşedintele Comisiei de la Veneţia a reafirmat suveranitatea Republicii Moldova, explicând în acelaşi timp care sunt diferenţele de viziune ale Comisiei pe acest subiect.
Aceasta a fost cea de-a doua întâlnire la Strasbourg a delegaţiei politice conduse de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.