Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea, salută faptul că autoritățile de la Chișinău au ajuns la un acord cu FMI. Potrivit eurodeputatului, acest acord este o victorie a Guvernului Filip.

„Salut faptul că FMI a ajuns la o înțelegere cu Guvernul de la Chișinău privind încheierea unui nou acord de cooperare. Vorbim practic de un program de reforme economice susținut de un acord de finanțare in valoare de 179 de milioane USD pe durata următorilor trei ani, decizia finală urmând să vină în toamna acestui an, odată cu ședința bordului executiv al Fondului Monetar Internațional”, scrie pe pagina sa de Facebook Andi Cristea.

Europarlamentarul mai menționează că acum este momentul ca Guvernul de la București „să dea o gură de oxigen Guvernului Filip și să grăbească acordarea primei tranșe a împrumutului bilateral negociat”.

„Similar, Comisia Europeana va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar al UE pentru Republica Moldova, atâta vreme cât Guvernul de la Chișinău asigura implementarea riguroasă a politicilor de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Este o victorie de etapă a guvernului Filip și o confirmare a seriozității față de partenerii internaționali ai  Republicii Moldova”, mai scrie europarlamentarul.

24h.MD precizează că experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF).

Examinarea acordului la Consiliul Executiv se preconizează pentru luna octombrie curent, în cazul în care autoritățile vor implementa setul de acțiuni prioritare.