Moldova și Ucraina va avea parte de control comun la toate punctele de traversare frontierei dintre cele două state. Acordul privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor a fost promulgat astăzi de către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, în prezența premierului moldovean Pavel Filip, care se află la Kiev.
Experții au salutat acest pas, menționând că este nu doar o nouă etapa în relațiile bilaterale dintre cele două state, dar și va contribui la asigurarea securității în regiune, mai ales ce ține de trupele militare staționate în stânga Nistrului.
„E un beneficiu și pentrui noi și Ucraina. E o victorie pentru noi. Corturile din 94-95 au fost ridicate, din păcate au respins efortule Moldovei privind securitatea Republicii Moldova, pentru că pe atunci erau conduși de autori. După 2013 se observă o schimbare radicală. Ei înțeleg pericolul Transnistriei la frontiera cu ei. Daca noi vom menține pozițiile și nu vom permite federalizarea, este un plus pentru Ucraina”, a declarat comentatorul politic Ruslan Șevcenco.
Aceștia mai susțin că decizia adoptată de cele două state va ușura în mare măsură viața cetățenilor și agenților economici care nu vor mai fi nevoiți să stea în râduri interminabile la vamă, procedura de control fiind mult mai simplificată.
„Cred că ce a realizat Guvernul prin instalarea primului post, a identificat un șir de probleme care trebuie rezolvate și care să nu afecteze fluxul de mărfuri și a cetățenilor. Aceste puncte vor fi pe partea transnistreană și aici sunt încă lucruri care trebuie realizate. De exemplu, cetățenilor noștri li se cer actele repetat. Dar odată ce este decizia politică, e de mare valoare. Cunoaștem că în 20 de ani se discuta ca să fie rezolvată nu pentru a înăbuși pe cineva, dar pentru funcționarea unui stat de drept. Nu se vor simți rău cei care activează normal, dar rău le va fi celor care încalcă regulile. Oamenii au simțit spre bine. Chiar cei care au plecat în vacanță. Activitățile în comun a serviciilor arată schimb de informatii de experienta. Și ele permit să devină un exemplu frumos”, este de părere Alexandru Popescu, colonelul în rezervă a Serviciului de Informații și Securitate.
Potrivit comunicatului emis de Guvern, Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene a fost ratificată de Rada Supremă a Ucrainei la 1 martie curent. Intrarea în vigoare a Acordului va permite extinderea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că astfel va fi asigurată o luptă mai eficientă împotriva criminalității și contrabandei la hotar și va spori securitatea regională.