Răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus este un atentat direct la securitatea națională a Republicii Moldova, prin faptul că anumite servicii străine au pătruns pe teritoriul țării și au participat la acest act de răpire, a declarat președintele Comisiei parlamentare de anchetă, deputatul PPDA Vasile Năstase.

Parlamentarul a menționat că ancheta va investiga și dacă acest comando străin a fost asistat pe teritoriul Republicii Moldova de anumite instituții ale statului. Năstase a declarat că nu poate da acum mai multe detalii, deoarece unele informații primite de comisie sunt clasificate.

”În acest moment nu putem să oferim prea multe detalii pentru că am aici foarte multe materiale secretizate. În baza lor, vom putea să venim cu un raport în fața Parlamentului”, a declarat Năstase.
Comisia trebuia să-l audieze astăzi pe fostul șef al Administrației prezidențiale, Andrei Spânu, care însă nu s-a prezentat în Parlament din cauză că ar fi plecat în concediu. Năstase spune că deputații vor formula o invitație repetată, deoarece Președinția poate să ofere unele detalii foarte importante pe acest caz.
”Urmează să avem aceste audieri a reprezentanților Președinției, pentru că într-un anumit răspuns pe care l-am primit de la MAEIE este foarte clar scris că a avut loc o discuție între șeful Administrației prezidențiale din Republica Moldova și șeful Administrației prezidențiale din Ucraina, care au convenit ca după 23 aprilie în Moldova să vină o echipă de reprezentanți ai anumitor structuri ucrainene care să dea anumite explicații legate de cazul Ceaus”, a spus Năstase.
De asemenea, comisia l-ar putea invita și pe secretarul Consiliului Suprem de Securitate pentru următoarea ședință, inclusiv reprezentanți ai SPPS.
Potrivit lui Năstase, comisia a mai stabilit că răpirea cetățeanului Ceaus a durat două-trei săptămâni după care s-a purces la sechestrarea, răpirea și transportarea acestuia pe teritoriul Ucrainei.
Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost creată în Parlament la inițiativa fracțiunii PSRM.
Amintim, ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie. Potrivit informațiilor, acesta a fost transportat ilegal în Ucraina cu o mașină cu numere diplomatice, care îi aparține Ambasadei Ucrainei la Chișinău.