În subordinea Primăriei Chişinău se află întreprinderea de arme Baikal arm, care comercializează, importă şi exportă arme începând cu anul 2003. Acest fapt l-a aflat luat prin surprindere pe edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, luni, la şedinţa operativă a Primăriei.

„Cum este posibil aşa ceva, ca timp de nouă ani pe balanţa Primăriei să se afle o întreprindere de arme şi acest fapt să nu se ştie? Reiese că sau întreprinderea nu are actele în regulă, sau anterior întreprinderea avea altă denumire şi ulterior a fost redenumită”, a declarat Chirtoacă.

Edilul capitalei a cerut colaboratorilor Primăriei „să verifice informaţiile despre întreprindere, precum şi să afle cu ce s-a ocupat anterior, şi toată informaţia să o prezinte la şedinţa de marţi a Camerei de Conturi, unde va fi prezentat auditul la Primărie”.

„Conform legii, Primăria nu poate deţine o întreprindere de arme. Cel care în anul 2003 a eliberat autorizaţie pentru activitatea întreprinderii de arme va răspunde pentru acţiunile sale”, a spus Chirtoacă.

Potrivit spuselor sale, „întreprinderile municipale se ocupă doar de soluţionarea problemelor municipiului, dar nici într-un caz nu trebuie să comercializeze, să importe sau să exporte arme, deoarece acest tip de activitate nu ţine de problemele oraşului”.

Primarul de Chişinău este împotrivă ca Primăria să elibereze autorizaţii de activitate unor întreprinderi dubioase.

Amintim că, în anul 2003, primar de Chişinău a fost actualul preşedinte al Curţii de Conturi, Serafim Urechean.