Primul aeroglisor din Republica Moldova a fost inaugurat astăzi la Bacul de la Molovata, Acesta va fi de mare folos locuitorilor satelor Molovata Nouă, Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari, care se află în stânga Nistrului. Localnicii de acolo nu aveau acces la alimente sau medicamente iarna, atunci când apa râului Nistru îngheța, iar activitatea bacului era sistată. Noua ambarcațiune va putea merge pe gheață, iar probleme pe care le înfruntau până acum oamenii din regiune nu vor mai exista.

Șeful Căpităniei Portului Giurgiulești Victor Andrușca a ținut să precizeze specificațiile tehnice cu care este dotat aeroglisorul. „Capacitatea navei este de 3,5 tone, adică poate fi transportat cu ușurință un microbuz cu pasageri. De pe un mal pe altul se ajunge în 6-12 minute. Este nou, motoarele sunt bune, de tip Honda. Acest vas poate fi manevrat de doi marinari”, a spus Victor Andrușca.

Potrivit Ministerului Transporturilor, ambarcațiunea a fost procurată din orașul Vladivostok, Federația Rusă și este nou. Mijloacele financiare au fost oferite de către Căpitănia Portului Giurgiulești în sumă de 800 de mii de lei, iar 300 de mii de lei au fost alocați din bugetul de stat Întreprinderii de Stat „Bacul Molovata”.