Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, împlineşte astăzi 78 de ani. Politicianul a deţinut funcţia de şef al statului de la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996.
În 1989 a devenit deputat în Sovietul Suprem al URSS pentru două legislaturi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, apoi președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM și președinte al Sovietului Suprem al RSSM, scrie trm.md.

În august 1989 a susținut proiectul de lege pentru revenirea la drapelul tricolor.

Pe 3 septembrie 1990, Mircea Snegur a devenit primul preşedinte al Republicii Moldova, funcţie pe care a ocupat-o până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în faţa lui Petru Lucinschi.

Mircea Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident.

La 27 august 1991, Parlamentul adoptă Declarația de Independență prin care Republica Moldova este proclamată „stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.

De-a lungul anilor, primului președinte al statului Republica Moldova i-au fost conferite mai multe distincţii, cum ar fi: Ordinul „Insigna de Onoare”, Ordinul Republicii, Diplomă „AD Honores” a Academiei Europene de Arte, Diploma de Onoare şi Medalia de Aur a Ordinului European de Merit și altele.

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifăneşti, judeţul Soroca.