Procurorii au ridicat în cadrul perchezițiilor desfășurate la fostul sediu al ex-democratului Vladimir Plahotniuc mai multe documente, tehnică de calcul și l-au reținut pe șeful departamentului IT al PDM, acesta fiind bănuit de favorizarea și participarea activă la activitatea organizației criminale, conduse de fostul lider democrat.

Acțiunile procesuale au avut loc la fostul sediul al PDM, în depozitul în care au fost evacuate și stocate unele bunuri, care au fost scoase din această locație, la domiciliul și în mașina persoanei reținute. Toate activitățile s-au desfășurat în cadrul investigațiilor efectuate de procurori pe unul din dosarele vizând frauda bancară, în care este documentată inclusiv activitatea organizației criminale, conduse de ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

Procuratura anunță că, perchezițiile au avut loc în baza art.125 alin.(4) din Codul de procedură penală, urmare a respingerii de către Judecătoria Chișinău și, ulterior, Curtea de Apel a demersului procurorului, deoarece în cadrul acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că are loc evacuarea din fostul sediu PDM a bunurilor care au relevanță pe dosar.

”Deoarece procedurile legale nu ne permit să mai contestăm deciziile judecătorești menționate și, respectiv, ele sunt în vigoare, Procuratura nu le va critica acum, deși sunt suficiente rezerve față de prestația unor colegi magistrați care nu ne-au permis să percheziționăm ”nucleul organizației criminale”. Activitatea organizației criminale, conduse de Vladimir Plahotniuc și ”frauda bancară”, ca una din părțile ei componente, sunt printre cele mai complexe cauze pe care le-a anchetat vreodată Procuratura și printre cele mai relevante din punct de vedere financiar pentru întreaga societate. Anume aceasta ne face să avem așteptări ca toate instituțiile statului, inclusiv sistemul judecătoresc, prin unii reprezentanți, dacă nu ne ajută în acest proces, atunci cel puțin să nu ne împiedice la fiecare pas”, se menționează într-un comunicat remis de Procuratura Generală.