Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2018 la 3,7, față de 4 la sută cât anticipa în raportul asupra inflației nr.4, lansat în luna noiembrie anul trecut. Este a treia oară în ultimele șapte luni când banca centrală reduce previziunile privind rata inflației pentru acest an.

BNM se așteaptă la o rată medie a inflației în 2019 de 4,7 la sută. ”Conform prognozei curente, rata anuală a inflației se va diminua încontinuu, de la nivelul de 7.3% înregistrat în luna decembrie 2017, până la aproximativ 2.5% în trimestrul IV 2018. Ulterior, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0% în trimestrul II 2019”, menționa banca centrală în decizia adoptată luni de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei privind menținerea ratei de bază la nivel de 6.5 la sută, scrie Moldpres.

Banca Națională și-a revizuit și previziunile referitoare la evoluția trimestrială a inflației. În ultimul raport asupra inflației, se arăta că rata anuală a inflației „se va diminua rapid” și va atinge „valoarea minimă de 2.6 la sută în trimestrul IV 2018”.

Bugetul de stat pentru anul 2018 a fost construit pe o rată a inflației de 4.3 la sută. Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează pentru anul 2019 o creștere a indicelui prețurilor de consum cu 4.8 la sută.