Republica Moldova a fost plasată pe locul 105 din 180 de țări în clasamentul elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, în funcție de indicele libertății economice, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale, relatează raportul „2018 Index of Economic Freedom” (Indicele Libertăţii Economice).

Potrivit Moldpres, cu un scor de 58,4 de puncte dintr-un total de 100, Republica Moldova a urcat cinci poziții în clasamentul mondial, se află într-un grup de 63 de țări cu economii „în cea mai mare parte lipsite de libertate” și se apropie tot mai mult de țările a căror economii sunt apreciate ”moderat libere”. În ultimul doi ani, Moldova a urcat cu 12 poziții și și-a îmbunătățit performanța cu un punct.

Potrivit indicelui libertății economice, Republica Moldova se clasează pe locul 40 din 44 de state din Europa, iar scorul său total este sub media regională (68,8 puncte) şi globală (61,1 puncte). Moldova se plasează imediat după Namibia și Nigeria și devansează Tadjikistan, Federația Rusă și Belarus în topul mondial. Raportul menționează că economia moldovenească a înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește drepturile de proprietate și eficiența judiciară, care au depășit scăderea la capitolele integritatea guvernului și libertatea comerțului.