15 mii de fete din Republica Moldova, care au vârsta de zece ani, vor fi vaccinate opţional cu vaccinul cvadrivalent Gardasil, începând cu luna decembrie. În acest sens, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) a lansat astăzi, 5 decembrie, campania de vaccinare împotriva virusului papiloma uman (HPV), în cadrul programului GAVI, pentru anii 2017-2018.
Potrivit unui comunicat al MSMPS, citat de trm.md, această acțiune va oferi oportunitatea de a proteja adolescentele împotriva cancerului de col uterin. Ele urmează să fie vaccinate gratuit, în instituțiile ce acordă asistență medicală primară.

„Vaccinarea este necesară, reieșind din numărul mare de îmbolnăviri de această maladie și decese în țara noastră. Studiul de cost-eficiență realizat la acest capitol estimează că, odată atinsă rata de vaccinare de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an și vom economisi pentru tratamentul cancerului de col uterin”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

Pentru ca vaccinul să aibă eficiență maximă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani. „OMS recunoaște faptul că problema cancerului de col uterin și a altor boli cauzate de HPV reprezintă o problemă globală de sănătate publică și reiterează recomandarea sa privind introducerea vaccinului împotriva HPV în programele naționale de imunizare. Sunt sigur că graţie eforturilor comune, vom putea salva mii de vieți ale femeilor”, a declarat Haris Hajrulahovic, reprezentant al OMS în Republica Moldova.

În Republica Moldova, în ultimii cinci ani, anual se înregistrau aproximativ 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și circa 170 de decese cauzate de această maladie.