Un proiect de modificare a legii privind prestaţiile sociale pentru copii a fost adoptat astăzi în prima lectură de către Parlament. Acesta presupune plata unei alocaţii lunare pentru fiecare copi, de la naştere până la 18 ani.

“Se prevede plata unei prestaţii plătite lunar pentru fiecare copil, în fiecare lună, de la naştere până la 18 ani. Proiectul rezultă din situaţia demografică dificilă, pe care o avem în Republica Moldova, pe care vrem să o redresăm”, a declarat deputatul PDM, Valentina Stratan, care a prezentat proiectul.

Cuantumul alocaţiei urmează a fi stabilit ulterior de Guvern. Se estimează, că ar putea fi vorba de 200 de lei pe lună pentru fiecare copil.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că statul poate identifica resurse financiare în acest sens, datorită creşterii economice din ultoimii ani.

“În ultimii trei ani s-au încasat suplimentar în Buget 15 miloiarde lei. Banii au fost direcţionaţi spre proiecte sociale. Pensia medie a crescut cu 60%. Rata şomajului a scazut. Prognoza pe 2019, din punct de vedere economic, ne permite să alocam 1,6 miliarde pentru acest program”, a declarat Andrian Candu.