Anterior, un post de televiziune a relatat despre activitatea dubioasă a unui hotel din sectorul Centru al Capitalei, privind prestarea serviciilor hoteliere, masaj şi saună, în urma căreia ar fi fost înşelaţi de bani sute de clienţi. În acest context, Poliţia şi Oficiul principal al Procuraturii municipiului Chişinău s-au autosesizat şi au iniţiat acţiuni de urmărire penală prin prisma art. 190 “Escrocheria” Codul penal.

Astfel, fiind demarate acţiunile speciale de investigaţii şi de urmărire penală sub conducerea procurorilor, poliţiştii au constatat că, administraţia hotelului după ce încasa mijloacele financiare, invocau diverse motive inventate de anularea comenzilor a clienţilor, fără a le restitui banii primiţi.

Totodată, în cadrul investigaţiilor s-a constatat că, hotelul activa în lipsa actelor obligatorii de prestare a serviciilor de saună, fapt confirmat de către autoritatea competentă în domeniu, iar banii obţinuţi de la clienţi n-ar fi fost reflectaţi corespunzător în evidenţele contabilităţii, prejudiciind bugetul de stat. În cadrul percheziţiilor autorizate s-au depistat şi ridicat purtători electronici de informaţie, facturi fiscale, înscrisuri de ciornă şi alte documente dubioase.

Urmează de subliniat că, pe parcursul anilor 2016 – 2017, Poliţia Capitalei a primit şi a înregistrat prin intermediul serviciului 902 peste 200 de apeluri din partea cetăţenilor, cărora le-ar fi fost lezate drepturile de consumator. Ulterior, fiind întocmite peste 25 de procese-verbale cu privire la contravenţii, cum ar fi desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător, neeliberarea bonului de plată, cauzarea de daune material prin înşelăciune sau abuz de încredere, precum şi pentru tulburarea liniştii.

Actualmente, în temeiul materialului probatoriu acumulat, ofiţerii de urmărire penală au decis reţinerea proprietarului hotelui pe un termen de 72 ore, care s-a dovedit a fi un individ cu vârsta de 27 ani, originar din raionul Orhei. El este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de escrocherie şi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 17 000 lei la 27 000 lei sau închisoare de la 2 ani la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

Investigarea cazului continuă sub toate aspectele prevăzute de lege, iar persoanele care au avut de pătimit, sunt solicitate să se prezinte la sediul Direcţiei de Poliţie municipiului Chişinău,  din strada Tighina 6 sau la Oficiul principal al Procuraturii municipiului Chişinău, strada Armenească 96.