Protestul grandios, anunțat de PAS, PLDM, PPDA, PN și partidul lui Grigore Petrenco față de dreptul cetățenilor de a-și alege direct deputații, a adunat astăzi doar câteva sute de oameni în fața Parlamentului.
Chiar dacă cele cinci partide, ajutate direct de mai multe ONG-uri afiliate politic, au încercat să mobilizeze oamenii, acțiunea lor, se pare, nu s-a bucurat de sprijinul societății.
Mobilizarea subțire a oamenilor i-a nemulțumit chiar și pe organizatori, care s-au arătat nemulțumiți de numărul mic de participanți la miting.
Pe lângă membrii de partid ai formațiunilor organizatoare și angajați a ONG-urilior afiliate lor, adunați în număr mic și la protestele zilnice din această săptămâmă din fața Legislativului, la protestul de astăzi au fost văzuți mai mulți tineri dubioși, îmbrăcați în haine cu însemnele Federației Ruse. Aceștia au fost aduși organizat, cel mai probabil, de către extremistul Grigore Petrenco, care a participat anterior la ședința de planificare a protestului de la sediul PAS.
Protestul s-a dezumflat rapid, iar la doar două ore de la începerea mitingului oamenii au început să părăsească scuarul Parlamentului. Organizatorii au anunțat că iau o pauză până pe 28 mai, când va fi organizat un al protest. Această pauză lungă vine și dupa alte 6 zile de protest, de săptămâna trecută, la care veneau doar câteva zeci de oameni.
Amintim că sondajele de opinie arată că majoritatea cetățenilor, adică peste 80 la sută, susțin schimbarea actualului de alegere a parlamentului, peste 850 de mii de oameni semnând pentru această schimbare.
Schimbarea modalității de alegere a deputaţilor a fost susţinută de 74 de legislatori. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că documentul va fi supus votului în lectură finală abia în luna iunie, după avizul Comisiei de la Veneţia.