Școlile moldovenești cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană vor activa normal, fără ca pedagogii, părinții și elevii să mai fie persecutați. Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, Gheorge Bălan și Vitali Ignatiev, au semnat astăzi o decizie protocolară prin care se se garantează funcționearea nestingherită a acestor școli.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorge Bălan, a precizat că au fost discutate cu partenerii de la Tiraspol toate aspectele ce țin de buna funcționare a acestor școli, inclusiv a problemei chiriei, care până acum a fost exagerată. El a precizat că urmează să fie stabilită mărimea exactă a chiriei și s-a arătat convins că va fi vorba despre o sumă simbolilcă.De asemenea, va fi garantat accesul liber al profesorilor, părinților, copiilor la aceste instituții. Iar infrastructura școlilor va fi îmbunătățită. ”Sperăm ca în timpul apropiat condițiile din aceste școli să fie bune, să contribuie la un proces educațional de calitate și să fie atractive pentru tinerii din regiune”, a spus Bălan.
Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev a confirmat că subiectul școlilor moldovenești cu predare în grafie latină a fost unul important pentru Chișinău că administrația transnistreană a mers în întâmpinare ca să o rezolve.
În regiunea transnistreană activează în prezent opt şcoli cu predare în grafie latină: Liceul “Alexandru cel Bun”, Bender; Liceul “Ştefan cel Mare”, Grigoriopol; Liceul “Lucian Blaga”, Tiraspol; Liceul “Evrica”, Râbnița; Liceul “Mihai Eminescu”, Dubăsari; Gimnaziile din Corjova şi Roghi, Gimnaziul Internat pentru copiii orfani din Bender.