Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat R. Moldova în cauza Savotchko și a obligat-o să-i achite reclamantei cinci mii de euro. Olga Savotchko, o locuitoare din Chișinău, s-a adresta la Înalta Curte după ce instanțele nu i-au făcut dreptate într-un litigiu pe care l-a avut cu mama sa legat de împărțirea unui imobil, scrie Ziarul Național.

Potrivit reclamantei, compania „Moldtelecom”, operatorul fix național al cărui unic acționar este statul, i-a transmis mamei sale și avocatului acesteia mai multe descifrări ale convorbirilor sale telefonice lunare. Descifrările au cuprins perioada septembrie 2001 – februarie 2002 și conțineau numerele apelate, data, ora, durata și costul apelurilor efectuate de către reclamant.

Mama femeii a prezentat decifrările telefonice instanței care examina litigiul și au fost folosite ca mijloc de probă pentru a respinge parțial, la 16 iulie 2002, o cerere a reclamantului privind scutirea de la plata taxelor judiciare.

Printr-o scrisoare din 5 august 2002, „Moldtelecom” i-a oferit avocatului informațiile privind plățile lunare efectuate de către reclamant între octombrie 2001 și iulie 2002.

Olga a atacat „Moltelecomul” în judecată pentru a obține daune morale, invocând că a avut de suferit ca urmare a presupusei divulgări a înregistrărilor telefonice. Aceasta considera că i-a fost încălcat dreptul la viața privată, iar compania a acționat ilegal. Judecătorii din R. Moldova nu au dat curs pretențiilor femeii, așa că aceasta a mers la CEDO.

Curtea a arătat că apelurile telefonice recepționate în locații private sunt acoperite de noțiunile de „viață privată“ și „corespondență“, iar „Moldtelecom” nu a fost autorizată să dezvăluie informații personale fără consimțământul reclamantului.