Republica Moldova a îndeplinit toate precondițiile pentru semnarea unui nou Memorandum cu Fondul Monetar Internațional, iar săptămâna viitoare, FMI va aloca ultima tranșă de 20 de milioane de dolari din cadrul Programului 2016-2020. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, după ședința de lucru de la președinție.

Premierul a amintit că Parlamentul a votat, în lectură finală, toate legile prevăzute în Memorandumul cu FMI. Printre aceste legi este și mecanismul propus de Guvern care permite redistribuirea a 50% din veniturile Băncii Naționale a Moldovei în bugetul de stat, pentru diminuarea poverii care a apărut în urma furtului miliardului și care a fost pusă pe umerii cetățenilor.

”Toate condițiile sunt îndeplinite. Ați observat că nu este niciuna care ar prevedea majorări de taxe, tăieri de salarii sau alte acțiuni contrare intereselor Republicii Moldova”, a declarat șeful Guvernului.

Amintim, Guvernul Maia Sandu intenționa să crească tarifele la gaz pentru populație pentru a obține o nouă tranșă de la FMI. O astfel de obligație față de FMI a fost asumată de Cabinetul Sandu, în vara anului 2019. Premierul Ion Chicu a anunțat la preluarea mandatului că nu va exista nicio creștere a tarifelor, chiar dacă din această cauză ar trebui să facă o pauză în relațiile cu FMI.

Pe 11 martie 2020, la Washington, va avea loc ședința Consiliului de directori a FMI, la care urmează să fie aprobată finalizarea cu succes a Programului actual dintre Moldova și FMI și acordarea ultimei tranșe de împrumut în valoare totală de 20 de milioane de dolari.