Utilizarea alfabetului latin pentru așa-numita „limbă moldovenească”, în regiunea separatistă transnistreană, poate fi sancționată cu o amendă de peste 50 de euro, arată un raport al Asociației Promo-LEX de monitorizare a drepturilor omului în stânga Nistrului.

Dreptul la educație întâmpină numeroase restricții, iar situația școlilor românești a rămas neschimbată și după pronunțarea hotărârii CEDO din 2012, care a constatat mai multe încălcări admise de administrația de la Tiraspol față de aceste instituții, notează Radio Chișinău.

De asemenea, este încălcat dreptul la circulație și dreptul la proprietate.

Mii de fermieri din raionul Dubăsari deja de 13 ani nu-și pot recupera loturile de pământ, fiind vorba despre terenuri cu o suprafață de circa 6 500 de hectare – aproape jumătate din teritoriul acestui raion.

Promo-LEX mai constată că, deși președintele Igor Dodon pare să fi stabilit o relație amiabilă cu reprezentanții regimului de la Tiraspol, în urma întâlnirilor cu Vladimir Putin și cu alți oficiali din administrația Kremlinului, acest lucru nu a îmbunătățit situația drepturilor omului în regiune.

Numai în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200.000 euro.