Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că, în prezent, nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova.

Agenția a făcut referire la informațiile apărute în unele surse mass-media privind o posibilă scurgere radioactivă la Uzina Metalurgică din orașul Râbnița. „În acest scop, zilnic se efectuează măsurători dozimetrice ale fondului gama-extern. În ultimile zile, nu au fost înregistrate careva creşteri ale nivelului radioactivităţii mediului pentru fondul de radiaţii caracteristice teritoriului republicii”, se precizează în comunicatul ANSP, citat de Radio Chișinău.

Amintim că  Biroul politici de reintegrare a făcut o precizare privind incidentul produs la Uzina Metalurgică, unde s-a oprit cuptorul. Instituția a confirmat că un astfel de incident a avut loc în această lună, dar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) nu au fost solicitate.

Pe rețele de socializare s-a scris că autoritățile din Râbnița încearcă să mușamalizeze proporția unei avarii de la uzină, care s-ar fi soldat cu emisii de substanțe toxice și radioactive în atmosferă. Pe rețele de socializare s-a mai scris că angajații uzinei ar fi semnat anterior angajamente de nedivulgare, iar oamenilor le este frică să-și piardă locul de muncă, potrivit IPN.