Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei “Open Dialog”, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a precizat că va da indicaţii în acest sens chiar luni.

“Voi da indicaţii ca acest raport să fie tradus în limba engleză şi să fie expediat în adresa Uniunii Europene, Consiliului Europei, OSCE, NATO şi la câteva state care sunt menționate în raport. Aici mă refer la Polonia, Ucraina, România, Ţările Baltice şi SUA inclusiv la agenţii FBI, CIA, deoarece sunt informaţii ce ţin inclusiv de securitatea acestor ţări”, a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Mai mult, şeful legislativului a menţionat că va depune eforturile necesare pentru ca informaţiile confidenţiale din raport să fie făcute publice. 

“Vom lua legăturile cu serviciile care au furnizat aceste informaţii să vedem cât de grav este şi cum am putea să desecretizăm şi să depersonalizăm raportul ca el să fie publicat complect. Statul şi cetăţenii trebuie să ştie şi eroii şi duşmanii ţării”, a menționat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Hotărârea Parlamentului privind raportul comisiei urmează să ajungă la Procuratura Generală, SIS, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălarii Banilor şi Comisia Electorală Centrală. 

“Hotărârea Parlamentului deja luni, marţi va fi expediată în adresa lor”, a declarat Igor Vremea, deputat PDM.

Potrivit documentului, politicienii care au avut legătură cu fundaţia, Maia Sandu şi Andrei Năstase, ar putea fi acuzaţi de trădare de patrie. Asta dacă se va demonstra că liderii PAS şi PPDA au avut mai multe beneficii din partea Fundaţiei “Open Dialog”, decât biletele de avion spre Bruxelles, aşa cum susţin cei doi.

Totodată, ancheta a scos la iveală că ONG-ul este folosit de serviciile secrete ale Rusiei împotriva mai multor state, printre care ţările baltice, Polonia, Ucraina, România şi Republica Moldova. Mai mult, fundaţia a primit 2,5 milioane de euro din diferite scheme financiare frauduloase, inclusiv din Laundromatul rusesc, al cărui autor este Veaceslav Platon, dar şi din frauda bancară din Moldova. Ludmila Kozlovska a avut o intervenţie pe o reţea de socializare şi a contestat ancheta comisiei de la Chişinău, negând toate legăturile cu serviciile speciale de la Moscova, dar şi implicarea în politica moldovenească.

Fondatoarea Open Dialog s-a contrazis, însă, într-o emisiune la postul TV8, unde a declarat că a încercat să determine Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană să amâne finanțările pentru Republica Moldova.