Duma de Stat a Rusiei va lua decizia de a interzice accesul jurnaliștilor americani, ca răspuns la o decizie similara luata de Congresul SUA in cazul jurnaliștilor postului RT America, a anunțat Olga Savastianova, șefa comisiei pentru reglementare și control a Dumei, anunta RIA Novosti.

Luni, proiectul de decizie va fi examinat în comisii, iar marți de către Consiliul Dumei de Stat, urmand ca miercuri proiectul sa fie înaintat spre adoptare, scrie paginaderusia.ro.

Anterior, Departamentul de Justiție al SUA a solicitat radiodifuzorului rus RT, fost Russia Today, sa înregistreze filiala americană ca „agent străin“.

Într-un raport publicat în ianuarie de serviciile speciale din SUA, s-a spus că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016. Separat, în raport era menționat canalul RT, pe care experții îl consideră „principalul instrument al propagandei externe a Kremlinului.“

Documentul afirmă că RT America „se poziționează ca un canal tv american și încearcă în mod deliberat să ascundă orice legătură juridică cu guvernul rus”.

Ca răspuns la acțiunile Washingtonului, Rusia a adoptat în regim de urgenta o lege potrivit căreia mijloacele de informare străine pot fi recunoscute ca agenți străini dacă sunt finanțate din străinătate.