În anul 2018, Republica Moldova a exportat vinuri în valoare de 2,88 mlrd lei, suma fiind cu 11 la sută mai mare decât în anii precedenți. Cantitatea de vin exportată a crescut cu 7 % și a atins cifra de circa 14 mln decalitri. Datele au fost prezentate astăzi la conferința națională a filierei vitivinicole, informează MOLDPRES.

Cel mai mult vin moldovenesc a fost importat de România, valoarea acestuia fiind de 205 mln lei, fiind urmată de China și Polonia, cu importuri de peste 160 mln lei. Prețul unui litru de vin îmbuteliat a scăzut cu 6 la sută, ajungând la 31,2 lei.

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin a declarat la conferință că în anul 2018 au fost recoltate 680 mii tone de struguri de pe o suprafață totală de 128 mii hectare de viță-de-vie. Mai bine de jumătate dintre aceștia au fost utilizați pentru producerea vinului. Astfel, vinul pentru consum obținut a constituit 19 mln decalitri.

În anul 2018, investițiile în sectorul vitivinicol au constituit 350 mln lei. În Registrul vitivinicol al Republicii Moldova sunt înregistrate peste 180 de vinării.