Guvernul ungar consideră o urgenţă înaintarea către Parlament a propunerii sale de amendare a Constituţiei pentru a reflecta rezultatul referendumului privind cotele de imigranţi impuse de Uniunea Europeană, a declarat Csaba Domotor, secretar de stat în Cabinetul premierului, citat de MTI.

Domotor a spus că motivul pentru care este important să se facă paşi în vederea schimbării Constituţiei este că “Bruxelllesul nu are nicio intenţie” de a retrage cotele de imigranţi stabilite.

El a insistat că “pe baza referendumului de duminică, 98 la sută dintre persoane cred că politicile Bruxellesului privind migraţia trebuie schimbate”.

Domotor a spus că este în interesul tuturor să existe o Europă puternică care să fie capabilă să îşi protejeze comunităţile, cultura şi interesele. În mod similar, există un interes pentru o Uniune Europeană solidă, a mai spus el.

“Dar va fi puternică doar dacă este capabilă să retragă o propunere greşită care se află în contradicţie cu opinia oamenilor care locuiesc aici” , a declarat el pentru postul public de radio Kossuth.

La scurt timp după anunţarea rezultatului referendumului din Ungaria, premierul Viktor Orban a anunţat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituţional.

Orban a spus atunci că a doua sarcină urgentă care trebuie îndeplinită este punerea în aplicare la Bruxelles a rezultatului referendumului.

Întrebarea este simplă, a spus Orban. “Poate Bruxellesul, comunitatea democratică a statelor europene, să îşi impună voinţa într-un stat membru în care peste 90 la sută din participanţii la vot resping acea voinţă?”. El a promis că va face totul pentru a se asigura că acest lucru să nu se va întâmpla.