Relaţiile dintre Chişinău şi Comrat devin tot mai bune în ultimul timp. De această părere este preşedintele Adunării Populare Dmitri Constantinov, care a participat la o ședință de lucru la Chișinău.

După cum informează 24h.MD, la ședință a mai participat atât preşedintele Parlamentului Andrian Candu, cât şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Preşedintele Adunării, Dmitri Constantinov, a remarcat, în special, contribuţia lui Andrian Candu la succesul grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia.

„Îi mulţumim, în special, lui Andrian Candu pentru că a avut o contribuţie personală importantă la activitatea acestei comisii. Această platformă funcţionează deja de jumătate de an şi funcţionează bine. Vedem că, pas cu pas, se schimbă relaţiile dintre centru şi autonomie. Eu cred că astfel în curând vom avea relaţii bune, iar acest lucru va fi doar în beneficiul ambelor părţi”, a spus acesta.

Totodată, au dispărut și discuțiile despre separatism.

„Nu nu ne punem ca scop să ne despărţim de Moldova. Trăim demult aici. Avem relaţii bune cu moldovenii. În Găgăuzia se va uita de separatism. Tot mai puţin auzim despre aceasta în ultimul timp”, a mai declarat preşedintele Adunării Populare de la Comrat.

La rândul său, și Andrian Candu a menţionat rezultatele bune ale activităţii platformei comune. „Există un progres foarte mare. A fost aprobat un raport de activitate, sunt şi proiecte de iniţiativă, se discută patru proiecte de lege care să fie propuse guvernului ca să fie îmbunătăţită legislaţia şi cooperarea. Chiar dacă există dezbateri în contradictoriu, în final a fost identificat un bun compromis”, a declarat Andrian Candu.

Menționăm că grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia şi a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia a fost creat, la iniţiativa lui Andrian Candu, prin Hotărârea Parlamentului nr. 206 din 20 noiembrie 2015. Scopul acestuia este de a asigura mecanismul de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară a Găgăuziei.