Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a prezidat pe 25 mai curent ședința ordinară a Comisiei, care s-a desfăşurat în or. Bender.  Membrii CUC au abordat atât subiecte de interes pentru populaţia din regiune şi Zona de Securitate (ZS), cât şi aspecte privind măsurile întreprinse pentru asigurarea securităţii regionale. 

În debutul şedinţei reprezentanţii Republicii Moldova în CUC au reiterat necesitatea includerii pe ordinea de zi a subiectelor ce vizează demararea măsurilor de asigurare a transparenței militare totale în ZS în conformitate cu prevederile Acordului din 21 iulie 1992 și a realizării deciziei CUC din 13 ianuarie 2017 cu privire la examinarea mecanismului de monitorizare a situației în ZS.  

Cu regret, însă, şi de data aceasta reprezentanţii Tiraspolului au dat dovadă de lipsă de deschidere şi indisponibilitate de a purta un dialog constructiv pe marginea problemelor propuse pentru discuţie. Delegaţia transnistreană a adoptat în această chestiune o poziţie inflexibilă, solicitând ca subiectele în cauză să fie abordate la nivelul copreşedinţilor CUC, precum şi în cadrul consultărilor cu reprezentanţi ai structurilor de resort din regiune.    

De asemenea, în cadrul şedinţei CUC a fost audiat și aprobat raportul săptămânal privind situația din Zona de Securitate. Alte teme de actualitate au fost transferate pentru următoarea şedinţă a CUC, care se va avea loc pe 8 iunie curent.