Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru condiţiile inumane în care este deţinut Andrei Baştovoi, deputat în primul Parlament şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă, comunică 24h.MD.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea articolului 3 din Convenţie, în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, şi a obligat Guvernul RM să achite despăgubiri de 5,700 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 650 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Amintim că Andrei Baștovoi a fost arestat pe 23 decembrie 2013, pentru că ar fi delapidat fonduri pe când era vicepreşedinte al Ascom Group şi pentru că ar fi comandat un dublu omor. Începând cu data respectivă, el a fost deţinut în Penitenciarul nr. 13, într-o celulă de şase metri pătraţi, împreună cu alte cinci persoane.

Din cauza suprapopulării, deţinuţii erau nevoiţi să împartă paturile de dormit. El nu a fost asigurat cu lenjerie de pat sau pernă. Nu exista cuvetă sau apă curgătoare în celulă. Hrana era de proastă calitate şi inacceptabilă pentru consum. Veceul nu era separat de restul celulei, nu exista iluminaţie, iar ventilarea era de proastă calitate.

Reclamantul pretinde că era deţinut cu alte persoane diagnosticate cu tuberculoză, SIDA sau alte boli infecţioase. În rezultatul deţinerii în condiţii inumane, el s-a îmbolnăvit de micoză, gastrită şi infecţie respiratorie. El nu a fost asigurat cu asistenţă medicală şi a fost interzisă primirea medicamentelor pe bază de plante de la soţia acestuia.

De menționat este că în acelaşi dosar, pentru acuzaţia delapidare de fonduri, a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi Valentin, celălalt fiu al soţilor Baştovoi. Decizia a fost luată de un complet format din trei judecători: Cojocari, Pavliuc şi Pruteanu. Judecătoarea Liuba Pruteanu a avut atunci o opinie separată, precizând că Andrei Baştovoi şi fiul său trebuie să fie achitaţi.

În 2014, Curtea de Apel a menţinut condamnarea la închisoare a lui Andrei şi Valentin Baştovoi. Magistraţii au tăiat atunci puţin din pedeapsă – pentru Andrei Baştovoi pedeapsa a fost micşorată cu un an şi jumătate, iar pentru fiul său – cu un an. Astfel, Andrei Baştovoi a fost condamnat la 7,5 ani de puşcărie, iar Valentin Baştovoi – la 7 ani.