Cetățenia Republicii Moldova a devenit mai atractivă. Cel puțin asta au declarat experții companiei elvețiene Henley & Partners, care au realizat un studiu, în acest sens.

Astfel, Republica Moldova a reușit să câștige 17 poziții în acest clasament pe parcursul anului trecut, fapt ce se datorează, în mare parte, liberalizării regimului de vize cu țările UE.

Compania elvețiană Henley & Partners care se ocupă de problemele cetățeniei și oferă consultații în privința migrației cu scop investițional a publicat Indicele de calitate a naționalității (Quality of Nationality Index, QNI).  Astfel, a fost realizat un top al cetățeniilor în funcție de factorii politici, economici și sociali.

Conceptul studiului se bazează pe atractivitatea posesiei unei cetățenii în funcție de avantajele interne și cele externe, precum și pe posibilitatea de a călători fără vize.

În total au fost analizate 161 de țări. Unele state au fost excluse din cauza lipsei de date (Vatican, Coreea de Nord , Somali și Sudanul de Sud).

Prima poziție în clasament este ocupată de Germania, care este urmată de Danemarca și Finlanda. De fapt, partea superioară a acestui top este ocupată practic doar de țările din UE.

Potrivit indicelui elaborat de compania elvețiană, Republica Moldova s-a clasat pe poziția 77, potrivit datelor din pentru 2015. Totuși, potrivit acestui clasament, țara noastră rămâne în categoria țărilor cu un nivel mediu de atractivitate.

De exemplu, România se situează pe locul 26 la nivel mondial, fiind în categoria țărilor cu o foarte înaltă atractivitate. Din țările CSI, cel mai bun scor îl are Federația Rusă, care s-a plasat pe poziția 60, fiind inclusă în categoria țărilor cu înaltă atractivitate.