Sistemul de sănătate din Republica Moldova este pregătit să fie supus exercițiului de evaluare, pentru validarea eliminării transmiterii virusului HIV de la mamă la făt. Ministerul Sănătății a depus o cerere în acest sens la Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa.

Prin urmare, autoritățile în sănătate consideră că pe parcursul ultimilor ani au fost întreprinși pași concreți în activitatea de profilaxie și diminuare a impactului infecției HIV, inclusiv transmiterea materno-fetală a virusului.

Evaluările la nivel național arată că în Republica Moldova peste 95 la sută din femeile gravide se află sub supraveghere medicală înainte de naștere și sunt testate la virusul HIV. De asemenea, peste 90 la sută din gravidele HIV-infectate beneficiază de terapie antiretrovirală, care micșorează esențial riscul transmiterii infecției HIV de la mamă la copil.

Astfel, numărul de cazuri noi de HIV pozitiv în rândul copiilor nou-născuți este de până la 50 la 100 000 nașteri vii, iar rata de transmitere de la mamă la copil a infecției HIV este mai mică de 2%.

Exercițiul de evaluare propriu-zis urmează să fie realizat de către Biroul Regional al OMS pentru Europa, iar ulterior Republica Moldova va avea statut de țară care a eliminat transmiterea virusului HIV de la mamă la făt.

Amintim că la începutul lunii iunie Republica Moldova a fost declarată țară care a reușit să elimine transmiterea sifilisului congenital de la mamă la copil. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ceremonii organizate la New York, cu prilejul Reuniunii de nivel înalt în cadrul Adunării Generale ONU cu privire la stoparea SIDA.