La Chișinău se desfășoară cel de-al VI-lea Forum economic al întreprinderilor italiene și mixte moldo-italiene din R. Moldova. Evenimentul este organizat de Ambasada Italiei la Chișinău în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană și Camera de Comerț Italo-Moldavă, comunică MOLDPRES.

În deschiderea forumului ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a menţionat că Republica Italiană reprezintă un partener strategic pentru Republica Moldova, atât la capitolul schimburilor comerciale cât și la volumul investițiilor. “Doar pe parcursul anului 2018, volumul producției exportate în Italia s-a majorat cu 31,2% față de aceeași perioadă a anului precedent, iar după valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrată în anul 2018, Italia se situează pe locul 4 între partenerii cu care Republica Moldova are relații comerciale”, a spus Gaburici.

Potrivit ministrului, forumul constituie o platformă de comunicare care va oferi sprijin informațional tuturor reprezentanților companiilor cu capital italian în Republica Moldova, și reprezintă o oportunitate pentru a dezvolta parteneriate durabile, a împărtăși din experiențele pozitive şi a găsi soluții pentru provocări.

Prezent la forum, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a menționat că evenimentul va conferi relațiilor bilaterale moldo-italiene o dimensiune calitativ superioară, pornind de la obiectivul important în politica eficientizării economiei naționale şi integrării Republicii Moldova în economia mondială”.

Conform datelor statistice, Italia se situează pe locul trei în topul țărilor din Uniunea Europeană din care Republica Moldova efectuează importuri.