Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, i-a informat pe omologii săi europeni despre evoluțiile principale în domeniile prioritare de reformă, în cadrul reuniunii Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova „Prietenii Moldovei”, la Bruxelles.

Ministrul Ulianovschi a vorbit, în particular, despre domeniile justiției, combaterii corupției, mass-media, consolidării sectorului financiar-bancar. Oficialul a confirmat determinarea autorităților de a menține un ritm sporit de implementare a Acordului de Asociere.

Miniștrii de Externe din Statele Membre ale UE, reprezentanții instițuțiilor europene au subliniat utilitatea schimbului de opinii cu Ministrul de Externe moldovean în ajunul discuțiilor dedicate Republicii Moldova ce vor avea loc astăzi la Consiliul Afacerilor Externe al UE. Reprezentanții UE au exprimat mesaje de încurajare pentru continuarea reformelor în baza Acordului de Asociere, accentuând domeniile justiției, combaterii corupției, investigării fraudei bancare. A fost apreciată contribuția pozitivă a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic. De asemenea, subliniind importanța organizării alegerilor libere și corecte cu respectarea standardelor internaționale în materie electorală.

”Un an al provocărilor pentru Moldova. Noi suntem cu voi. UE oferă multe, iar tot ce trebuie să faceți este să respectați reformele și valorile, a scris pe twitter după reuniune ministrul Afacerilor Externe al Slovaciei”, Ivan Corcok.

Șeful diplomației Lituaniene, Linas Linkevicius,  a scris după întrunire că țara sa și UE sunt gata să susțină aspirațiile europene ale Moldovei, iar Acordul de Asociere și cel de liber schimb oferă noi oportunități poporului moldovean.

Iar șeful diplomației bulgare, Ekaterina Zaharieva, a subliniat că, statele europene trebuie să încurajeze Moldova pentru ca ”indiferent cineva va câștiga alegerile, reformele să continue și să fie ireversibile”.

Ministrul Ulianovschi mulțumit pentru asistența oferită de UE și a informat despre ultimele evoluții în realizarea condiționalităților legate de asistența macro-financiară. De asemenea, oficialul moldovean s-a referit la procesul de reglementare a conflictului transnistrean subliniind imporțanta continuării dinamicii pozitive în soluționarea problemelor de pe agenda negocierilor.