România continuă să sprijine Republica Moldova pe calea europeană și susține Acordul de Asociere semnat de țara noastră cu Uniunea Europeană. Asigurarea a fost dată în cadrul întrevederii dintre viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova Andrei Galburde cu omologul său român Teodor Meleșcanu.

La București, cei doi miniștri au efectuat o evaluare a stadiului actual și perspectivelor relațiilor bilaterale, reiterând interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a cooperării pe toate planurile în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că relația cu Republica Moldova rămâne o prioritate de importanță majoră a politicii externe a României și a confirmat voința fermă a Bucureștiului de a sprijini în continuare parcursul european și procesele de reformă promovate de Chișinău, în conformitate cu Acordul de Asociere și cu Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Ministrul Andrei Galbur a reiterat hotărârea fermă a Guvernului de la Chișinău de a realiza în deplină măsură agenda sa europeană de reforme și de modernizare a societății și a adresat mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în promovarea programelor sale de dezvoltare.

Cei doi miniștri au convenit asupra reluării ședințelor Comisiei mixte interguvernamentale România – Republica Moldova pentru integrare europeană, stabilind ca următoarea reuniune să aibă loc la Chișinău, în prima jumătate a anului 2017.

La fel, a fost efectuat un schimb de opinii privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Cei doi miniștri au pledat pentru continuarea eforturilor în vederea identificării unei soluții politice în cadrul negocierilor în formatul „5+2”, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și adoptarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.