Guvernul României ar putea decide în săptămânile viitoare acordarea primei tranșe de împrumut destinat Republicii Moldova, a anunțat premierul român Dacian Cioloș.

„Sîntem în contact cu Guvernul Republicii Moldova. În săptămânile viitoare, odată ce vom avea informarea privind măsurile de reformă care au fost asumate de guvernul moldovean, vom putea lua decizia, în paralel și cu un progres în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional, care, în cele din urmă, înțeleg că pregătește o misiune în Republica Moldova pentru a începe posibilele negocieri pentru un acord de împrumut. Deci suntem în linia a ceea ce am convenit inițial”, a afirmat Dacian Cioloș.

El a spus că subiectul cooperării cu Republica Moldova a fost discutat și cu vicepreședintele american, Joe Biden, cu ocazia vizitei pe care premierul român a efectuat-o în SUA.

Acordul privind oferirea R. Moldova a creditului de către România pentru susținerea bugetului a fost semnat la 7 octombrie 2015 la Chișinău. România a anunțat că este dispusă să ofere Moldovei un credit de 150 de milioane de euro pe un termen de 5 ani, cu o rată a dobînzii de 1,5% anual, în trei tranșe,

Banii sunt destinați pentru finanțarea deficitului bugetului și refinanțarea datoriei de stat.

Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, anterior a menționat că Bucureștiul va oferi Moldovei prima tranșă în mărime de 60 de milioane de euro, după ce autoritățile țării vor demonstra că mențin vectorul european și implementează reformele necesare.

Guvernul României a prezentat anterior lista măsurilor concrete pe care trebuie să le realizeze Moldova pentru a primi prima tranșă a creditului. Totodată, autoritățile de la București au declarat că își vor coordona acțiunile cu Comisia Europeană și FMI.