Uniunea Europeană şi Canada au semnat duminică, la Bruxelles, Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA), a cărui semnare a întârziat cu trei zile din cauza unor aprinse dezacorduri interne în Belgia, relatează AFP şi DPA.

Astfel, odata cu semnarea CETA, românii „vor putea călători fără vize în Canada”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Premierul canadian Justin Trudeau și lideri eurpeni au semnat tratatul ce va intra în vigoare mai întâi parțial, la începutul anului viitor, cu renunțarea la principalele taxe vamale.

Semnarea CETA a devenit posibilă după ce Belgia a fost în masură să își dea acordul. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat vineri undă verde, după ce blocase întreg procesul cu câteva zile înaintea încheierii.

După negocieri maraton cu Comisia Europeana, apoi cu Canada și în final cu guvernul federal belgian și cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette, șeful executivului valon, a anunțat joi că s-a ajuns la o pozitie comunăa Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Reprezentantul Permanent al României la UE, Luminita Odobescu, a semnat sâmbătă Acordul Cuprinzator Economic și Comercial UE-Canada.