Rusia răspunde sancțiunilor Vestului și anunță că a sistat fluxurile de gaze rusești prin conducta Yamal-Europe către Germania și Polonia. Decizia vine după ce cele două țări s-au alăturat sancțiunilor impuse de către UE Rusiei.

Potrivit Reuters, secțiunea germano-polonă a conductei a trecut în modul invers, spre est, pe 21 decembrie, deoarece cumpărătorii din Polonia au apelat la proviziile stocate din Germania, în loc să cumpere mai mult gaz rusesc la prețuri spot ridicate.

Livrările de gaze instabile ale Rusiei și cererea mare de combustibil pe măsură ce economiile se redresează după pandemie au dus la o creștere a prețurilor la gaze în Europa.

Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din cererea europeană de gaze, în timp ce conducta Yamal-Europa reprezintă aproximativ 15% din oferta Rusiei de gaz către Europa și Turcia.

Potrivit datelor, livrările de gaz către vest au fost în mare parte la aproximativ 17,5 milioane kWh/h la punctul de contorizare Mallnow cu aproximativ 10 ore înainte de a fi stată livrarea. 

Datele operatorului Gascade au indicat oferte preliminare de 6,4 milioane kWh/h pentru următoarele 24 de ore pentru livrările spre vest, în timp ce oferte pentru debite spre est de 6,1 milioane kWh/h.