Militari din Transnistria doritori să se angajeze prin contract în Armata Rusă sunt căutați prin mica publicitate. Forțele armate ale Federației Ruse au și anumite cerințe pentru candidați:cetățenie rusă, livret militar cu mențiunea „apt de serviciu” și permis de ședere de cel puțin un an în regiunea transnistreană.

Acest fenomen îl demonstrează anunțurile postate în Makler

get_img

Fiind apelată, persoana care a răspuns la numărul de mobil al unui operatori din regiunea transnistreană a spus că pentru înrolarea în armata rusă este nevoie ca solicitantul să dispună de cetățenia rusă, de înregistrare oficială pe teritoriul transnistrean (de cel puțin un an), de livret militar, unde să fie evidențiat că persoana este aptă pentru serviciu. Mai multe detalii, zice el, le putem afla la o întâlnire la Tiraspol, unde urmează să aducem toate deocumentele menționate. Persoana de la telefon a mai menționat că serviciul în bază de contract va fi satisfăcut la Tiraspol și Bender, în Forțele de Menținere a Păcii ale Federației Ruse.

Un anunț similar a fost postat și pe cunoscutul site Vkontakte

get_img-1

Anunțul a fost a fost postat înainte ca Ucraina să denunțe acordul de tranzit al militarilor ruți prin teritoriul ucrainean.

Un anunț similar despre înrolarea în GOTR se află și pe pagina oficială a Comisariatului Militar din Regiunea Iaroslav. Anunțul datează din anul 2013.

Alexandru Zubco, expert la Promo-Lex, spune că înrolarea prin mica publicitate demonstrează că forțele de pacificare ruse au probleme cu rotația.

„Rușii se conduc de acordul semnat de Elțîn și Snegur în 1992 şi care stipulează staționarea forțelor de pacificare în Transnistria. Aceste forțe trebuie să fie mandatate de ONU, există criterii ONU care ar trebui să fie îndeplinite pentru misiune. Regiunea transnistreană nu se încadrează, însă, în criteriile ONU. De aceea misiunea de pacificare contravine mandatului ONU”, declară Zubco.