Cu doar două zile înainte de scrutinul parlamentar, Rusia se implică brutal în campania electorală din Republica Moldova. Diplomația de la Moscova a făcut public un nou dosar pe numele liderului partidului de guvernare de la Chișinău, Vlad Plahotniuc. Subiectul a fost imediat preluat de către presa de opoziție din țara noastră, în încercarea disperată de a oferi un plus de imagine politicienilor aflați în cădere liberă și care în ajun de alegeri se agață de orice minciună ca să mai câștige vreun punct electoral. 

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a calificat noua făcătură a Kremlinului drept încă o încercare disperată a unor forțe externe de a interveni în campania electorala din Moldova. Gămurari atrage atenția că, în urma cu un an, ei au făcut și alte acțiuni abuzive impotriva președintelui PDM, au încercat să-i limiteze deplasarea în afara țării. Jocurile serviciilor speciale din Rusia au fost, însă, dejucate de către Interpol, care a refuzat demersurile lor cu privire la Plahotniuc, pe motiv că reprezintă hărțuire politică. ”Avem, așadar, dovada clară a unor noi abuzuri și urmează să sesizam instituțiile internaționale în privința acestora și a modului în care Federația Rusă se amesteca abuziv în desfășurarea alegerilor din Republica Moldova prin astfel de acțiuni murdare”, mai spune purtătorul de cuvânt al PDM.

La sfârșitul anului 2017, Moscova a încercat să-l anunțe pe Vlad Plahotniuc în căutare internațională. Demersul Kremlinului a fost, însă, respins de autoritatea internațională cu sediul în Lion. Secretariatul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (Interpo) a emis pe 8 decembrie 2017 o circulară executorie către toate statele membre, prin care anunţă că a analizat solicitarea organelor de drept din Rusia împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc şi a constatat că aceasta este motivată politic.

Mai mult, Interpol a solicitat ca statele membre să elimine eventualele înregistrări aflate în Bazele de date naţionale pe numele preşedintelui PDM, subliniind că nu poate interveni „în dispute de natură politică”. Interpol mai precizează că organele de drept ruseşti au încercat şi anterior, la 6 iunie 2017, să obţină un mandat de urmărire internaţională pe numele lui Plahotniuc, la fel, solicitarea a fost calificată ca fiind motivată politic. „Menţionăm că cooperarea poliţienească internaţională pe canalelele INTERPOL în privinţa domnului Vlad Plahotniuc nu este permisă”, se arată în document.