Serviciul Situații Excepționale a emis atenționare pentru cetățeni la utilizarea sobelor în perioada rece a anului. Asta după ce echipe de salvatori și pompieri merg din casă în casă și depistează nereguli la exploatarea sobelor.

În ultimele zile, în sudul țării, pompierii au mers în peste 150 de gospodării. În unele dintre ele, s-a observant că proprietarii nu au reparat sobele, acestea fiind exploatate în stare defectă. Alte observații au ținut de faptul că materialele combustibile sînt depozitate în apropierea sobelor și altor instalații, fără să fie respectată distanța de siguranță.

Căile de evacuare a instalațiilor cu gaz sînt în majoritatea cazurilor blocate, iar coșurile de fum ale sobelor-închise. La finalul observațiilor, salvatorii înmînau prescripții, în care sînt notate recomandări de securitate.

Acțiunile sunt desfășurate în fiecare an, mai ales în perioada de iarnă, când crește riscul izbucnirii situațiilor excepționale, oamenii fiind îndemnați să conștientizeze pericolele și să dea dovadă de prudență maximă la utilizarea tuturor surselor de încălzit.