Compania „Air Moldova” a fost obligată să plătească pagube de cîte 250 de euro pentru trei pasageri în calitate de compensație a prejudiciului material.Decizia respectivă a fost luată de Curtea Supremă de Justiție, după ce cei trei pasageri au cerut compensații pentru reținerea rutei Chișinău – Roma în anul 2014, informează NOI.md.

Inițial, pasagerii au cerut compensații în mărime de 400 de euro, însă juriștii companiei „Air Moldova” au respins cererea. Potrivit bizlaw.md, compania și-a explicat decizia prin interpretarea legislației. „Prevederile Guvernului cu privire la compensațiile pasagerilor pentru reținerea zborurilor nu au putere juridică, deoarece nici legislația moldovenească, nici cea internațională nu prevăd achitarea unor plăți în asemenea cazuri”, au menționat reprezentanții „Air Moldova”.

În curînd instanțele de judecată au trecut de partea pasagerilor, însă au stabilit că suma compensațiilor va fi mai mică, decît cea solicitată. Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au decis că „Air Moldova” a încălcat unul din punctele prevederii cu privire la oferirea compensațiilor și asistenței pasagerilor în cazul anulării sau reținerii îndelungate a cursei. Astfel, în cazul în care operatorul aerian din timp presupune că zborul se poate reține cu mai bine de două ore pentru cursele pe o distanță de pînă la 1500 km, pasagerul are dreptul la o compensație în mărime de 250 de euro.